‘Compas-Y’ Een nieuwe app voor ondersteuning oncologiepatiënten

De Universiteit Twente lanceert de gratis app ‘Compas-Y’. Deze app is bedoeld voor mensen die in het afgelopen jaar de diagnose kanker hebben gehad. Kanker heeft bijna altijd een enorme impact op het leven van mensen. Hoe om te gaan met de vele emoties en onzekerheden die de diagnose en de behandelingen met zich meebrengen? Dat valt vaak niet mee. ‘Compas-Y’ helpt deze mensen om hun veerkracht te vergroten.

Onderzoekers van de UT en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben de app ontwikkeld samen met het MST en patiënten en verpleegkundigen. Een laagdrempelig hulpmiddel dat vooral in de eerste fase na de diagnose een houvast kan bieden: dat ontbrak volgens die laatsten nog.

Zelfcompassie

De app is gebaseerd op zelfcompassie, een steunende en vriendelijke houding tegenover jezelf in moeilijke tijden. Zelfcompassie gaat over voor jezelf zorgen, en dat kan er voor iedereen anders uitzien. Steeds meer onderzoek laat zien dat zelfcompassietrainingen mensen met kanker kunnen helpen om minder angst en stress te ervaren. En minder kritisch voor zichzelf te zijn. En beter in hun vel te zitten. Maar een training speciaal voor mensen met kanker, en voor op de smartphone, dat was er nog niet. Terwijl het juist in de drukke periode na de diagnose fijn kan zijn om de training te volgen in je eigen tempo, en op momenten die jou goed uitkomen.

De app Compas-Y

In de app leren patiënten door middel van video’s, teksten, oefeningen en illustraties meer over waar mensen met kanker vaak tegenaan lopen. En hoe je hier op een vriendelijke manier mee om kunt gaan. Elke week komen er nieuwe onderwerpen en oefeningen bij, voor een periode van 6 weken. Patiënten kunnen de app op hun eigen manier en in hun eigen tijd gebruiken. De eerste deelnemers zijn gestart. Een patiënt na afloop:
“Ik kan niet anders zeggen dan dat de app heel belangrijk is geweest. Door de app kon ik kon makkelijker het werk loslaten of zeggen van hé, luisteren naar mijn lichaam, ik stop ermee voor vandaag.”

Aanmelding voor de app en het onderzoek

De Universiteit Twente wil nu onderzoeken of de gratis app Compas-Y goed werkt voor mensen die sinds kort kanker hebben. De app wordt door zorgverleners in de deelnemende ziekenhuizen aangeboden, maar mensen met alle vormen van kanker die in het afgelopen jaar de diagnose hebben gehad kunnen zich nu ook direct aanmelden via www.compas-y.nl. In het kader van het onderzoek krijgen zij na het invullen van een vragenlijst toegang tot de app.

Bron: Universiteit Twente

Vind uw fysiotherapeut in de buurt

      Meer informatie

      Samen werken aan een gezond herstel

      Designed by YA! Media | www.ya-media.nl | © 2024