Fysiotherapie
Oedeemfysiotherapie
De oedeemfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met oedeem.
Wat is oedeem?
Oedeem is een abnormale ophoping van vocht. Dit kan ontstaan door verschillende oorzaken en aandoeningen waarbij het lymfestelsel beschadigd raakt of niet goed werkt. Bekende mogelijke oorzaken zijn:
- De behandeling van (borst)kanker
- Vaatproblematiek
- Een trauma of operatie
- Wondroos
- Ongelijkmatig verdeeld vetweefsel
Door de zwelling van de weefsels kan er pijn, een vermoeid gevoel en bewegingsbeperking ontstaan in het lichaamsdeel.
Kennis en kunde van de oedeemfysiotherapeut
De oedeemfysiotherapeut heeft kennis en vaardigheden om verschillende soorten oedeem, de ernst ervan, eventuele huidveranderingen en bijkomende klachten te onderzoeken en te behandelen. Dit geldt, naast lymfoedeem, ook voor veneus oedeem en lipoedeem.
Behandeling
Tijdens behandelingen wordt, afhankelijk van het type oedeem, compressietherapie toegepast in combinatie met oefentherapie en manuele lymfedrainage. Daarnaast is er aandacht voor huidverzorging, materialen en adviezen waarmee u kunt leren om zelf controle over de klachten te houden na afloop van de behandelperiode.
De oedeemfysiotherapeut heeft hierbij ook aandacht voor de effecten die het oedeem op u en uw functioneren heeft en begeleidt u in training en een gezonde leefstijl.
Litteken
Een litteken ontstaat bij schade aan de huid en bestaat uit bindweefsel, dat het normale weefsel vervangt zodra dit beschadigd is. Over het algemeen is een litteken veel sterker dan de huid er omheen. De structuur is hard en het litteken kan een trekkerig, pijnlijk gevoel geven dat zorgt voor bewegingsbeperking.
Wanneer is behandeling aan de orde?
Als een litteken klachten geeft zoals verharding, verkleving, slechte doorbloeding en/of bewegingsbeperking, dan is een behandeling aan de orde.
Behandeling
Een litteken kan behandeld worden door littekenmassage. Dit zorgt voor een betere doorbloeding. Een mogelijk verkleving van het litteken aan de onderliggende huidlagen kan hierdoor worden opgeheven. Dit is niet geheel pijnloos, de huid wordt opgepakt en gerekt. Dit kan als een trekkend of stekend gevoel ervaren worden.
Als ondersteuning van de behandeling kan gebruik worden gemaakt van taping. Het litteken wordt op een speciale manier beplakt met elastische tape. De tape heeft hierdoor een liftende werking op de huid waardoor er meer ruimte ontstaat onder het litteken.
Manuele therapie
Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die gericht is op de beweeglijkheid van het gehele lichaam, in het bijzonder die van de wervelkolom.
De manuele fysiotherapeut verhelpt functiestoornissen van het gewricht door het toepassen van specifieke passieve mobiliserende bewegingen. Door het lichaamsdeel rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan snel de beweeglijkheid van de gewrichten worden vergroot.
Met deze specifieke behandelmethode kan een manueeltherapeut veel mobiliteitsbeperkingen behandelen. De effecten van deze behandelingen zijn vaak direct merkbaar. Er wordt een verbetering van de bewegingsvrijheid ervaren en een afname van de pijn.
Mobiliteit
Fysieke mobiliteit is het vermogen van mensen om te bewegen in hun omgeving. Het gebrek hieraan als gevolg van leeftijd en/of fysieke beperkingen of psychische stoornissen heeft een grote invloed op het sociaal en dagelijks functioneren.
Bij/na de medische behandelingen van kankerpatiënten kunnen stoornissen, beperkingen en participatieproblemen optreden. Een van die stoornissen kan een beperking in de mobiliteit zijn van gewrichten en/of spieren door bijvoorbeeld bestraling, chemotherapie, operatie, etc.
Een mobiliteitsbeperking kan verschillende oorzaken hebben zoals spier-, gewrichts- en kapselproblemen, maar ook botafwijkingen, huid- en houdingsafwijkingen. Er kunnen klachten ontstaan van pijn, fibrose, contracturen, oedeem en ademhalingsproblemen.
Een oncologisch gespecialiseerde fysiotherapeut is bij uitstek de deskundige om deze problemen samen met u aan te pakken.
Oefentherapie
Uit onderzoek is gebleken dat mensen met kanker die oefentherapie gevolgd hebben minder last hebben van vermoeidheid en dat zij de kwaliteit van hun leven en dagelijks functioneren beter vinden geworden. Zij ervaren een toename van hun lichamelijke conditie en een verbetering van hun emotionele evenwicht en kwaliteit van leven.
Hoe gaat het in zijn werk?
Alvorens deel te kunnen nemen aan de oefentherapie volgt er eerst een individuele intake met een gespecialiseerde fysiotherapeut. Ook zal er een fysiotherapeutisch onderzoek plaatsvinden om zo de mogelijkheden en beperkingen van iemand in kaart te brengen.
Samen wordt er een behandelplan opgesteld waarbij met de persoonlijke doelen van de patiënt rekening wordt gehouden.
Inhoud van de oefentherapie
Tijdens de oefentherapie wordt gewerkt aan:
- Het verbeteren van spierkracht en evenwicht
- Het verbeteren van het uithoudingsvermogen
- Het vinden van een balans tussen activiteiten en belastbaarheid
- Het verminderen en leren omgaan met beperkingen binnen het dagelijkse leven
Er bestaat de mogelijkheid om oefentherapie in individueel of in groepsverband te volgen en te starten tijdens de medische behandeling of na afloop van de medische behandeling.
Voordelen oefentherapie
Enkele voordelen van oefentherapie tijdens de medische behandeling zijn:
- Behoud van fitheid en spierkracht
- Minder last hebben van vermoeidheid, misselijkheid of pijn
- Beter kunnen verdragen van de chemotherapie en daardoor minder risico om voortijdig daar mee te stoppen
- Snellere werkhervatting en beter kunnen volhouden van werk
Enkele voordelen van oefentherapie na de medische behandeling zijn:
- Sneller herstel van fitheid en spierkracht;
- Sneller herstel van vermoeidheid
- Snellere hervatting van dagelijkse activiteiten
Vind uw fysiotherapeut in de buurt
Meer informatie
Samen werken aan een gezond herstel
Designed by YA! Media | www.ya-media.nl | © 2024