Kanker en nageldrogers?

KWF Kankerbestrijding raadt iedereen aan het gebruik van nageldrogers te beperken. Dat advies komt na een recentelijk Amerikaans onderzoek, waarin werd geconcludeerd dat de apparaten kankerverwekkend kunnen zijn. 

Gel nagellak wordt in Nederland veel gebruikt. Sommige mensen gaan zelf aan de slag, anderen brengen een bezoek aan een nagelsalon. Om de gel te drogen wordt een nageldroger gebruikt. Dit is een lamp die in veel gevallen uv-licht gebruikt. Dat uv-licht is schadelijk. 

Uit recent onderzoek door de Universiteit van Californië in San Diego blijkt dat nageldrogers met uv-licht huidcellen beschadigen. Hierdoor wordt de kans op huidkanker vergroot, staat in het onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Voor het onderzoek stelden wetenschappers cellen van mensen en muizen bloot aan de straling van de nagellaklampen. Toen de cellen twintig minuten werden blootgesteld aan het uv-licht van de lamp, stierf ongeveer dertig procent van de cellen. De cellen die het wel overleefden liepen DNA-schade op. Die schade was vergelijkbaar met de schade die mensen hebben met melanoom, een vorm van huidkanker. 

Hoewel de wetenschappers concludeerden dat de celbeschadiging zorgwekkend is, bewijst het volgens hen nog niet dat uv-lampen met zekerheid kanker veroorzaken. Cellen in een laboratorium zijn namelijk kwetsbaarder voor schade dan cellen op de hand van een persoon. Daarnaast is het zo dat je in een nagelsalon, of tijdens het drogen thuis, slechts enkele minuten met je hand onder lamp zit. Meer onderzoek is dus nodig.

Toch stelt de KWF Kankerbestrijding dat dit onderzoek hoe dan ook duidelijk maakt dat er risico’s aan het gebruik van uv-nageldrogers kleven. “Er is wel nog meer wetenschappelijk onderzoek nodig om er achter te komen hoeveel het risico op kanker door het gebruik van deze apparaten precies is en of je uv-nagellakdrogers veilig kunt gebruiken als dat maar een paar keer per jaar is.”

KWF Kankerbestrijding vindt het vooral belangrijk dat gebruikers van de nageldrogers zich nu al bewust van zijn van de mogelijke schadelijke effecten.

Bronvermelding:

Zhivagui, M., Hoda, A., Valenzuela, N., Yeh, Y., Dai, J., He, Y., Nandi, S. P., Otlu, B., Van Houten, B., & Alexandrov, L. B. (2023). DNA damage and somatic mutations in mammalian cells after irradiation with a nail polish dryer. Nature Communications, 14(1). https://doi.org/10.1038/s41467-023-35876-8

Advies kankerdeskundigen: beperk gebruik nageldrogers met uv-lamp. (2023, 28 februari). RTL Nieuws. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5368611/kankerdeskundigen-beperk-gebruik-nageldrogers-uvlamp-kanker

Vind uw fysiotherapeut in de buurt

      Meer informatie

      Samen werken aan een gezond herstel

      Designed by YA! Media | www.ya-media.nl | © 2024