Nationaal Actieplan Huidkanker

De zomer is in aantocht maar let op “gezond bruin” bestaat niet!!!  Dit zegt de Stuurgroep Huidkankerzorg  Nederland (SHN) , een samenwerking van o.a. de vereniging van dermatologen (NVDV) en patiëntenorganisaties HUKAs en Stichting Melanoom. Zij pleiten ook voor meer schaduwplekken en gratis zonnebrandcrème op drukke openbare plekken. De stuurgroep fungeert als aanjager van het continu monitoren en verbeteren van de houdbaarheid en kwaliteit van de huidkankerzorg in Nederland.

Huidkanker is inmiddels de meest voorkomende kankersoort in Nederland, meldt IKNL. Van alle nieuwe kankerpatiënten gaat het in 52% van de gevallen om huidkanker. Het actieplan benadrukt dat vooral kinderen beschermt moeten worden omdat een verbrande huid op kinderleeftijd de kans verdubbelt om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Buitensporters en buitenwerkers meten zich ook beter beschermen en zonnebankgebruikers lopen ook gevaar. Dit alles staat in het Nationaal Actieplan Huidkanker.

Van alle patiënten die per jaar huidkanker krijgen zijn er 6.000 patiënten met melanomen, de gevaarlijkste vorm, aldus IKNL. De aan huidkanker gerelateerde ziekenhuiskosten stijgen naar verwachting van 465 miljoen (2017) naar 1,35 miljard in 2030.

De NVDV benadrukt dat naast preventie ook slimmere zorg nodig is om het tij te keren. Met name betere samenwerking tussen patiënten, huisartsen en dermatologen en de inzet van nieuwe technieken.  Er wordt gepleit voor een verandering van zongedrag en zonnebankgebruik om daarmee huidkanker te voorkomen!

Wil je meer weten raadpleeg dan onderstaande bronnen!

Bronnen:
Nieuwsbericht IKNL 19 april 2021
NVDV 19 april 2021
Nationaal Actieplan Huidkanker

Vind uw fysiotherapeut in de buurt

      Meer informatie

      Samen werken aan een gezond herstel

      Designed by YA! Media | www.ya-media.nl | © 2024