Kanker
Het woord “kanker” kennen we allemaal. We hebben er vaak zelfs vervelende herinneringen aan, maar wat wil het woord eigenlijk zeggen? Wat is kanker precies? Dat leggen wij graag aan u uit.
Wat is kanker?
Kanker is een ziekte waarin abnormale cellen zich op een chaotische manier delen en verspreiden door het lichaam. Meestal vormen die abnormale cellen een massa, ook wel tumor genoemd.
De zuivere betekenis van een “tumor” is dat er een opstapeling van cellen is, die al dan niet kankerachtig kunnen zijn. Om helemaal correct te zijn moet je daarom spreken van kwaadaardige, of wel maligne tumoren (kanker) en goedaardige, benigne tumoren (geen kanker). Toch wordt met het woord tumor meestal kwaadaardige tumor bedoeld, kanker dus. Goedaardige tumoren zijn overigens ook niet altijd onschuldig. Zo kunnen ze bijvoorbeeld druk uitoefenen op organen of gezond weefsel. In tegenstelling tot kwaadaardige tumoren zullen goedaardige tumoren echter niet binnendringen in omringend weefsel.
Ontstaan
Kanker ontstaat wanneer het erfelijke materiaal van de cel (DNA) wordt beschadigd zonder te worden hersteld. Deze beschadigingen heten mutaties.
Meestal worden mutaties na het ontstaan gewoon hersteld. Het is echter mogelijk dat een cel met een mutatie ontsnapt aan dit herstelmechanisme. Over een periode die meestal meerdere jaren omvat kunnen zo meerdere mutaties zich opstapelen. Wanneer in een cel voldoende mutaties zijn opgestapeld, kan deze zich geleidelijk transformeren van normale tot kankercel. Deze kankercel gaat zich op een chaotische manier delen.
Risicofactoren
Risicofactoren voor het ontstaan van mutaties zijn onvermijdelijke factoren, denk hierbij aan ouder worden, celdeling en erfelijkheid. Maar ook de volgende overige risicofactoren zijn van invloed:
- Tabaksgebruik
- Overgewicht
- Alcohol
- Uv-stralen
- Inactieve levenstijl
Ontwikkeling van kanker
Een kwaadaardige tumor, ook wel kanker genoemd, ontstaat uit een grotere hoeveelheid kankercellen. Deze ontwikkeling verloopt in fases. Ontwikkeling en groei van een tumor kan worden tegengegaan met behandelingen. Als de groei niet wordt geremd, dan kan de kanker zich verder verspreiden in het lichaam.
Kankercellen kunnen zich, naast het binnendringen van omliggende weefsels, ook verspreiden naar organen elders in het lichaam via bloed of lymfe. Daar vormen ze dan nieuwe kwaadaardige tumoren, welke “uitzaaiingen” of metastasen worden genoemd. Het kankertype van die metastasen wordt echter altijd bepaald door de oorspronkelijk kanker, ongeacht waar het zich in het lichaam bevindt.
Soorten kanker
Er zijn vele verschillende soorten kanker met allemaal eigen kenmerken. Per persoon verschillend. De meest voorkomende soorten kanker in ons land zijn:
- Huidkanker
- Borstkanker
- Longkanker
- Prostaatkanker
- Dikkedarmkanker
Behandelvormen
Elk type van kanker heeft zijn eigen kenmerken. De behandeling is altijd afgestemd op de specifieke kenmerken van de kanker. De meest voorkomende behandelvormen zijn:
- Operatie
- Chemotherapie
- Radiotherapie (ofwel bestraling)
- Immunotherapie
- Hormoontherapie
Vind uw fysiotherapeut in de buurt
Meer informatie
Samen werken aan een gezond herstel
Designed by YA! Media | www.ya-media.nl | © 2024